Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο αυτοσαρκασμός στη Διαφήμιση

Το αυτοκόλλητο αυτό είναι κολλημένο σε διάφορα σημεία στην περιοχή των αμπελοκήπων!!
Νομίζω ότι από πλευράς μάρκετινγκ πιάνει πολύ καλά έναν από τους πυλώνες του, αυτόν της αναγνωρισιμότητας!! Ο δε αυτοσαρκασμός δημιουργεί και μία συμπάθεια προς τον επαγγελματία, δηλώνοντας ευθέως τελικά το χιούμορ του. Θεωρώ ότι η φωτό είναι ένα απτό παράδειγμα του μετασχηματισμού που επιφέρει ο σαρκασμός όχι μόνον στην αίσθηση των πραγμάτων εξαλλάσσοντας το νοηματικό περιεχόμενο, αλλά προσδίδει και δυναμική "διείσδυσης" στη μνήμη του θεατή. Καθίστα με άλλα λόγια το μήνυμα ηχηρό


ΧΓ

12 σχόλια:

  1. Υποθέτω ότι μιλάς για το ζωγραφικό πορτραίτο και την μετάλλαξη του εκάστοτε πορτραίτου ποιότητας τύπου Α σε ποιότητα τύπου Β μέσω του σαρκασμού (Δάσκαλε, το έμαθα καλά το μάθημα;)
    Νομίζω ότι αυτή την εξαλλαγή την είδαμε στα έργα της Μαρίνας για το Θωρηκτό Ποτέμκιν.
    Με μπέρδεψες λίγο με τις λέξεις "μάρκετινγκ" και "επαγγελματίας" και αναρωτιέμαι μήπως θέλεις να πεις και κάτι άλλο που δεν κατάλαβα;
    Θεωρώ ότι η συγκεκριμμένη φωτογραφία δεν προχωράει πέρα από τα όρια της καρικατούρας, δηλαδή η παραμόρφωση μένει στο επίπεδο του αστείου, ούτε καν νύξη δεν υπάρχει για το υπαρξιακό δράμα του ανθρώπινου όντος και τελικά αν υπήρχε στόχος εννοιολογικού μετασχηματισμού δεν ολοκληρώνεται, ούτε καν προς την κατεύθυνση της έννοιας του κλόουν.

    Βαντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο υδραβλικός να πουλήσει θελει, οχι να κάνει μπιέν άλλε.
    εκσαλλου ο τιτλος του ποστ λεει ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
    .
    οθεν ΓΧ-Βαντ 1-0

    Γουφ Γούφεντροπ
    -----------------

    βγαλτε τη λεκτικη παπαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βγαλτε και την εγκριση αλλοιως να τα λετε μονοι σας παιδακια

    Γουφοπαράνομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κακόγουστο είναι η πρώτη αντίδραση.
    ΟΚ Δεν βλέπω πουθενά κανέναν μετασχηματισμό αλλά είναι πρωί οπότε...
    Από την άλλη ούτε σε επίπεδο μάρκετινγκ δουλεύει τόσο καλά. Αμα η πρώτη μου αντίδραση είναι "κακόγουστο και γελοίο" η δεύτερη είναι ότι αποκλείεται να τον καλέσω για να μου φτιάξει τη βρύση.

    Σαρκασμός? Μπαααα...πιο πολύ χιούμορ στρατώνα μου κάνει.

    Καλημέρα σας παιδιά τραλαλα τραλαλα

    Η αβάδιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαι εκ της διαχειρίσεως:

    Πρώτε μας επισκέπτη, Γουφοπαράνομε!
    Κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, αγνοούσαμε ότι υπήρχε κόφτης/έγκριση, μη βαράς λοιπόν και καλή συνέχεια!

    Αβάδιστη και διαχειρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μμμ..ναι, θα πουλήσει, γιατί θα σκεφτεί ο θεατής, αααα...ένας υδραυλικός με ανάστροφο υδρο-κεφαλισμό, άρα ξέρει από ύδατα! Αυτή είναι η μόνη εξαλλαγή που βλέπω στο νοηματικό περιεγχόμενο!
    Σαρκασμός? Ε όχι δα! Δεν είναι καν η μούρη του διαφημιζόμενου υδραυλικού (σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του μέγα πληροφοριοδότη του Ρασπουτάτου μου).
    Κύριε Γούπεντορφ, καλώς ήρθατε! Μετά τις απαραίτητες ρυθμίσεις νομίζω μπορούμε να υπογράψουμε και επισήμως σύμφωνο μη - επίθεσης!
    Με εκτίμηση
    Μπαμπέτ Μολότωφ Ντε Ρασπουτάν Α'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κατα πόσο ειναι αποτελεματικό μαρκετινγκ σηκώνει συζήτηση!!!Επιπλέον δεν εξετάζω το γούστο.
    Την εξαλλαγή της εικόνας εξετάζω και την μεταλλαγή της αίσθησης που αυτή επιφέρει. Κακόγουστο και γελοίο . Μήπως η παράμετρος γελοίο έχει να κάνει τελικά με τον αυτοσαρκασμό( αυτογελοιοποιηση). Δεν γνωρίζω αν ο εικονιζόμενος είναι ο όντως ο υδραυλικός, αλλά για χάρην της οικονομίας της υπόθεσης ας θεωρήσουμε ότι η φωτογραφία είναι του ιδίου. Τώρα πέρα από το αν θα καλούσαμε αυτόν να μας φτιάξει τις βρύσες, γεγονός είναι ότι στο άκουσμα της λέξης υδραυλικός είναι πολύ πιθανόν να μας έρθει αυτομάτως αυτή η εικόνα στο μυαλό μας και ας έχουμε άλλον υδραυλικό στο σπίτι από τα γεννοφάσκια μας. Αν δεν έχουμε όμως υδραυλικό στο σπίτι και μόλις μετακομίσαμε στους αμπελοκηπους??
    Βέβαια η απαντηση στο μόλις παραπάνω ερωτημα εχει να κανει με το μαρκετινγκ που ουτε αυτό μας αφορά εδω. Την εικόνα την ανεβασα για να θέσω το θεμα της εξαλλαγης της αντικειμενικής πραγματικότητας σε σχέση με την αίσθηση των πραγμάτων. Παντως αν δεν ειχα υδραυλικό και είχα σπασμενη βρύση τα μαυρα μεσανυχτα ο πρωτος που θα μου ερχόταν στο νου θα ηταν ο περί ής ο λόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ιδου η ροδος ιδου και το πήδημα

    ας τηλεφωνήσουμε στον υδραυλικο να μαθουμε αν ανεβηκαν οι δουλιες με αυτη τη διαφημηση και ας τον προσκαλεσουμε στο διαλλειμα ενος μαθηματος, εκει που χλαπακιαζουμε τας σουβλακοπιττας, να μας εξηγησει το γιατι και το διοτι

    αυτο ονομαζεται νεκροψια ενος εργου τεχνης δασκαλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σου πω...μμμ...μαύρα μεσάνυχτα...μπορεί, λόγω σχήματος να ταιριάζει ως υδραυλικός σε μεταμεσονύχτιες ώρες. Του βάζεις κι ένα φωτάκι, το κρεμάς στο ταβάνι κι έχεις μία ωραία λάμπα ή το ανοίγεις (το κεφάλι) από πάνω, και εισχωρείς ένα κεράκι, δημιουργείς τα απαραίτητα παραθυράκια κι έχεις ένα ωραιότατο κηροπήγιο που φεγγοβολεί τις μεταμεσονύχτιες ώρες, ενώ το παλιό ρολόι τοίχου χτυπάει μία μία τις ώρες και η γάτα που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο ξύπνησε να πιεί το γάλα της και ω! τι ατυχία, το σπίτι είχε γεμίσει νερά. Και ο κύρης της γάτας είχε καλέσει τον υδραυλικό και μόλις εκείνη τη στιγμή που η γάτα ξύπνησε άνοιγε την πόρτα. Και οποία έκπληξη! ο υδραυλικός ήταν ένας κανονικός άνθρωπος, δηλαδή όπως ακριβώς θα τον περίμενε κανείς ότι θα ήταν, καμμιά εξαλλαγή, ω! τι θλίψη και είχε ο κύρης πολλά ελπίσει από εκείνη την παλιά σχισμένη φωτογραφία του 2009, καθώς χρόνια πολλά είχαν περάσει και ήλπιζε κακώς ότι η μετάλλαξη θα ήταν εντονότερη και θα βοηθούσε ίσως την έμπνευσή του που δεν έλεγε να έρθει. Και όμως τόσες φορές την είχε καλέσει, μετά τα μεσάνυχτα πάντα. Αυτά σκεφτόταν καθώς το κουδούνι χτυπούσε ξανά και ξανά και η γάτα νιαούριζε γιατί ο ήχος, της εμπόδιζε τη χώνεψη. Και τότε ο κύρης αποφάσισε επιτέλους ν' ανοίξει κι όλοι ανακουφίστηκαν απο αυτή του την απόφαση κι η έμπνευση και η γάτα και ο υδραυλικός κάθισαν γύρω απο το φωτερό κηροπήγιο και ω! του θαύματος ανάμεσα στις σκιές του τοίχου μέσα απο τα ραγίσματα του σοβά εμφανίσθη και μιά φωνή είπε:
    Τρε μπιέν Γουφοπαράνομε, σε χαιρετώ και καλωσόρισες.

    Βαντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομολογώ ότι δεν το πιάνω το υπονοούμενο, σηκώνω τα χέρια ψηλά.
    Δε βλέπω τη σύνδεση -εξαλλαγης της αντικειμενικής πραγματικότητας σε σχέση με την αίσθηση των πραγμάτων-και της φωτο,Χρήστο Χρήστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελα βρε καλή μου Αβαδιστη. Ιδιο θα ηταν ηταν το εφέ αν ειχε την φωτογραφία του οπως αυτή βγήκε και ίδιο οπως ειναι τωρα αχλαδοκέφαλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ήταν μάλλον καλύτερα. Αν την είχε τη φωτο όπως αυτή βγήκε.
    Αυτό είναι που σου λέω ότι δεν πιάνω.
    Σε τι συνεισφέρει η παραμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή