Στοκχόλμη |
Η σπουδή με την οποία ένας αρσενικός χιμπατζής σχεδίαζε επιθέσεις με πέτρες κατά των επισκεπτών σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας επιβεβαιώνει ότι οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου καταστρώνουν σχέδια για το μέλλον.
H αντικοινωνική συμπεριφορά του Σαντίνο του χιμπατζή άφησε άναυδους τους τουρίστες στο ζωολογικό κήπο της πόλης Φούρουβικ, ενθουσίασε όμως τους ερευνητές επειδή μαρτυρά προσεκτικό σχεδιασμό.
«Οι παρατηρήσεις δείχνουν με πειστικό τρόπο ότι οι ανθρωποειδείς πίθηκοι σκέφτονται το μέλλον και μάλιστα με περίπλοκο τρόπο» δήλωσε ο Ματίας Όσβαθ του Πανεπιστημίου της Λουντ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.«Υποδηλώνει ότι έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη συνείδηση, η οποία περιλαμβάνει νοητικές προσομοιώσεις μελλοντικών γεγονότων» συνέχισε.
Ο Σαντίνο, 31 ετών και κυρίαρχο αρσενικό της ομάδας του, δημιουργούσε ένα οπλοστάσιο από πέτρες και τσιμεντένια τούβλα κάθε πρωί πριν ανοίξει ο ζωολογικός κήπος. Στη συνέχεια περίμενε μέχρι το μεσημέρι για να αρχίσει τον πετροπόλεμο εναντίον των επισκεπτών σε μια έκρηξη οργής.
Το γεγονός ότι ο χιμπατζής ήταν απόλυτα ήρεμος όταν μάζευε τις πέτρες (έσπαγε ακόμα και τσιμεντότουβλα για να αποκτήσει πυρομαχικά) δείχνει ότι ο σχεδιασμός των κινήσεών του δεν βασιζόταν σε κάποια συναισθηματική παρόρμηση, τόνισε ο Όσβαθ.
«Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση» συμφώνησε ο Τζόσεφ Κολ του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη μελέτη το 2006. Τα πειράματά του έδειξαν ότι οι ουραγκοτάγκοι και οι πυγμαίοι χιμπατζήδες (μπονόμπο) θυμούνταν να πάρουν μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία που θα χρειάζονταν αργότερα για να καταφέρουν να αποσπάσουν μια μερίδα σταφύλια.
Ο Δρ Κολ τόνισε πάντως ότι οι χιμπατζήδες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και ίσως δεν έχουν όλοι τις εντυπωσιακές ικανότητες του Σαντίνο.
Ο επιθετικός χιμπατζής επιδιδόταν σε επιθέσεις για περίπου μια δεκαετία, χωρίς να βάζει ποτέ στο στόχαστρο άλλους χιμπατζήδες της ομάδας του. Ευτυχώς δεν ήξερε καλό σημάδι και σχεδόν ποτέ δεν πετύχαινε τους τουρίστες.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου προσπάθησαν να εμποδίσουν τις επιθέσεις, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Τελικά αποφάσισαν να περιορίσουν την επιθετικότητά του Σαντίνο ευνουχίζοντάς τον πέρυσι το φθινόπωρο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Για την αναδημοσίευσηΜπαμπέτ
ΥΓ. Απαπα! Ο ευνουχισμός δεν είναι λύση για τους πιθήκους, παρ' ότι έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στα ανθρωποειδή!
Μπαμπέτ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου