Αξιαγάπητοι φίλες και φίλοι των Εικαστικών Παιγνίων, ως γνωστόν, η Πρωτομαγιά, είναι η μέρα κατά την οποία η φύσις εορτάζει, γι αυτό και οφείλουμε να πλέκουμε πάντοτε και αδιαλείπτως στεφάνους χάρητι φύσεως θριάμβου, πλήρεις χαροποιού χαράς χαρήεσσας. Σας παραπέμπω προς επίρρωσιν εξ άλλου και στα αγνά ήθη και έθιμα της Ελληνικής επαρχίας (μαγιόξυλο κ.ά), περιπλέον κι όλας, να υπενθυμίσω στους νεωτέρους ότι πάντοτε οι κάθε είδους δικτατορίες συνεισέφεραν μετά χαράς αγλαούς στα προαναφερθέντα έθιμα κλπ. κλπ.
Ως εκ των ανωτέρω , παρακαλώ, συνεχίστε την ανάγνωση περί των ανθών και των στεφάνων, διότι όπως στους παλαιοτέρους ανέφερα προ ετών, θα τραγουδήσει και πάλι ο κοσμάκης την "Δραπετσώνα", επειδή θα τη νιώθει πλέον , κι όχι διότι θα την παίρνει στο στόμα του ως τουριστικό άσμα σε συντροφίες οσφυοκαμπτών, αρχολειπάρων, τσανακογλυφτών και εθελοδούλων σε συγκεντρώσεις "φιλικών" σπιτικών, συνοδεύοντας με δήθεν λάγνα βλέμματα του ακισμούς που έχουν υποκαταστήσει τον χορό τα τελευταία 30 χρόνια
ευχαριστώ για την προσοχή σας ώ εύχαρεις
Περί των ανθέων της Πρωτομαγιάς οδηγός, για αποξεχασμένους, ερωτευμένους, ομφαλοσκόπους, νομοταγείς πολίτες, και κυρίως για δημιουργούς
Η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς … στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, εις μνήμην των θυμάτων του μακελειού του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, όταν η αστυνομία…
…άνοιξε πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Την 1η Μαΐου 1886, με βασικό αίτημα το οκτάωρο και οδηγό τις επιτυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συναδέλφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αφού την περίοδο εκείνη στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές, χωρίς κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
Στην απεργία συμμετείχαν περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια, ενώ στην πορεία-διαδήλωση του Σικάγου πήραν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, άρχισαν βίαιες συμπλοκές στην πλατεία Χεϊμάρκετ της πόλης, αφού, παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία πήρε εντολή να τη διαλύσει με τη βία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
Σε απάντηση, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί από πυρά, αδιευκρίνιστης προέλευσης. Την προηγούμενη ημέρα, άλλοι τέσσερις διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ.
Μετά το μακελειό, οκτώ συνδικαλιστές, από τους οποίους οι έξι ήταν Γερμανοί μετανάστες, καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού παρόλο που ο εισαγγελέας δεν είχε κανένα ουσιαστικό επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον τους.
Ως μοναδικό επιχείρημα για την απόφασή του χρησιμοποίησε τους λόγους που εκφώνησαν, οι οποίοι κατά την άποψή του ενθάρρυναν τον άγνωστο που πέταξε τη βόμβα εναντίον των αστυνομικών. Από την πλευρά της υπεράσπισης των συνδικαλιστών υποστηρίχθηκε ότι, η ρίψη της βόμβας στους αστυνομικούς, ήταν πράξη προβοκάτσιας από το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», απεργοσπαστικό μηχανισμό που χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες.
Η πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν το 8ωρο 185.000 εργάτες και να μειώσουν το χρόνο εργασία τους από δώδεκα σε δέκα ή και εννέα ώρες, τουλάχιστον άλλοι 200.000 εργάτες. Επίσης, σε πολλές περιοχές αναγνωρίστηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ αρκετές βιομηχανίες σταμάτησαν την κυριακάτικη εργασία.
Ύστερα από αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, η Πρωτομαγιά υιοθετήθηκε ως η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και οι εκδηλώσεις της έλαβαν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σε όλο τον κόσμο.
Επίσημη γιορτή πολύ μεγάλης σημασίας, αφού είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες και το σοσιαλιστικό κίνημα, είναι η Πρωτομαγιά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Κούβα, ενώ υπήρξε κορυφαίο γεγονός στην πρώην ΕΣΣΔ που συνοδευόταν από μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, της κυβέρνησης και σύσσωμου του Ανωτάτου Σοβιέτ.
Χίλια ευχαριστούμε για την ανάρτηση Δάσκαλε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙα όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω ένα λινκ που περιλαμβάνει την απολογία ενός εκ των έξι συνδικαλιστών που απαγχονίστηκαν μετά τα επεισόδια στο Heymarket. Οποιαδήποτε ομοιότητα -στις αναφορές του- με καταστάσεις και "πρόσωπα" της εποχής μας, είναι εντελώς, μα εντελώς συμπτωματική!
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/04/30/haymarketμάιος-1886/
Babett